BUCURESTIUL DE ALTADATA(41)


CASTRARILE DE ALTADATA

Castrarea unui armasar, circa 1914.

Castrarea unui armasar, circa 1914.

Fotografie de epoca reprezentand o imagine inedita de la operatia de castrare a unui armasar, apartinand Societatii Comunale de Tramvaie Bucuresti, folosit la tractiunea tramvaielor. Operatia are loc in Bucurestiul de altadata la sediul depozitului de cai din strada Bonaparte, in jurul anului 1914. Dupa cum se poate vedea la operatie participa un numar mare de oameni care ii ajuta pe medicii veterinari sa efectueze cu succes operatia. Evident,  contentionarea si imobilizarea unui armasar nu era un lucru usor, mai ales daca animalul nu era anesteziat. Probabil ca in acea perioada multe operatii se faceau pe viu, fara anestezie. Toata operatia este atent, dar discret supravegheata de un sef, ambracat elegant cu cravata si palarie, tinandu-si mainile in buzunare. Medicii veterinari poarta halate albe, impecabile…

     Ce este castrarea? Castrarea este o operatie chirurgicala de indepartare, extirpare ( ablatie) a testiculelor, in limbaj medical orhitectomie. Ea se realizeaza in scop economic – in vederea imbunatatirii calitatilor organoleptice ale carnii si grasimii la animalele crecute pentru carne ( vieri, taurasi, berbeci si tapi sau chiar la cocosi), in vederea cresterii capacitatii de munca la cabaline  si bovine. In scop terapeutic castrarea urmareste tratarea unor afectiuni( cancer, infectii, etc.) sau pur si simplu eliminarea de la reproductie. In plus animalele castrate devin mai docile , le creste puterea de munca, asimileaza mai bine, carnea devine perselata, mai frageda si dispar mirosurile neplacute ale carnii. Berbecii castrati se numesc batali, taurii castrati sunt denumiti boi, iar cocosii: claponi. In ziua de azi insa cele mai multe castrari sunt efectuate la animalele de companie, caini si pisici.

* Fotografia prezentata face parte din albumul ,, Societatea Comunala de Tramvaie Bucuresti 1909-1925″, aflat in colectia domnului doctor Wargha Enayati , presedintele Fundatiei Regina Maria, caruia ii multumesc pe aceasta cale.

* Alte fotografii din acelasi album.

* Fotografii vechi cu animale de altadata, aflate in colectia mea:

Un cal de curse in perioada interbelica, circa 1925.

Doi cai la trasura in perioada interbelica, circa 1939.

Prima lectie de calarie, circa 1940.

Ofiter cu familia in compania unui cal, circa 1939.

Bidivii de altadata, circa 1939-1940.

 

10 răspunsuri la „BUCURESTIUL DE ALTADATA(41)

  1. Pingback: Unul din primele autobuze din București | imagine continua

  2. Pingback: BUCUREȘTIUL DE ALTĂDATĂ | imagine continua

  3. Pingback: Depozitul de furaje ” CHERCHEZ” | imagine continua

  4. Pingback: Depozit de furaje de altădată | imagine continua

  5. Pingback: Depozitul de cai ”BONAPARTE” | imagine continua

  6. Pingback: Un atelaj cu doi cai din perioada interbelică | imagine continua

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.