AMPRENTE SI AMINTIRI(47)


VANTURILE DIN ROMANIA

Detin in colectia mea de carti vechi, manualul de geografie pentru clasa a III- a primara din anul 1942. Pentru ca de aceasta carte ma leaga mai multe amintiri placute, printre care cea a bunicii si a strabunicii, am mai rasfoito de curand. La pagina 74 am gasit la capitolul privind clima Romaniei, o prezentare a vanturilor care bat pe teritoriul tarii noastre. Imi premit sa le prezint si eu in limbajul caracteristic perioadei interbelice si a celui de al doilea razboi mondial.

Mori de vant

Mori de vant

,, VANTURILE.

In tara noastra bat multe vanturi. Crivatul bate cu toata furia din spre miazanoapte si rasarit, de pe meleagurile Rusiei. Iarna aduce gerul si viscolul, iar vara , zapusala nabusitoare. Daca in Transilvania, puterea Crivatului este slabita de stavilarul muntilor Carpati, in schimb este ingrozitor in sesul Moldovei si Munteniei. Cateodata Crivatul este asa furios incat pravaleste totul la pamant, inzapezeste drumurile si vai de turmele de oi din intinsul Baraganului, prinse de acest naprasnic vant. Totusi despre acest vant aspru,  am putea spune si lucruri bune. Asa, primavara, el vine incarcat cu aburi, si aduce ploi binefacatoare campului, iar iarna aduce multa zapada care apara campul si semanaturile de ger.

Austrul e vantul care bate din spre miazazi si apus. Acestui vant i se mai spune si  Saracila sau Traista-goala, din pricina ca e un vant uscat si fara umezeala.

Baltaretul, dupa cum il arata si numele, e vantul care vine din spre baltile Dunarii, adica din spre miazazi. El e un vant umed si aduce ploaie. Bate de primavara pana spre toamna, la  rastimpuri .

Munteanul vine din spre munti.”

Mori de vant in perioada interbelica, circa 1939, din colectia mea fotografii vechi, puteti vedea AICI:

Reclame

5 răspunsuri la „AMPRENTE SI AMINTIRI(47)

  1. „Cateodata Crivatul este asa furios incat pravaleste totul la pamant, inzapezeste drumurile si vai de turmele de oi din intinsul Baraganului, prinse de acest naprasnic vant. ”
    Absolut minunat ! 😛

    Apreciază

  2. Pingback: PERIOADA INTERBELICA(119) | imaginecontinua

  3. Pingback: IPOSTAZE | imagine continua

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s