DELTA DUNARII(26)


DELTA DUNARII IN MANUALELE SCOLARE DE ALTADATA

Asezare de pescari in Delta Dunarii

Asezare de pescari in Delta Dunarii

,, DELTA DUNARII. Cea din urma isprava a Dunarii, atat de bogata in minunatii, e Delta. E o gradina uriasa, lasata in paragine. Padurile cresc in nestire. Papurisul garlele si iazurile, iarba satula de umezeala, trece de un stat de om, iar stuful  atinge inaltimea copacilor.

 Alaturi de aceste plante salbatice, sumedenie de vietati fac pe calatori, sa se creada intr-o tara cu totul departata. Mai intai, o multime de pasari, unele cu pene de o frumusete pe care plugarul sau pastorul  muntilor nici n’o banuieste.

  Dar ceea ce uimeste si mai mult vederea, sunt ochiurile de apa cu desavarsire limpezi si baltile pe care se intind ca un covor, nuferii albi si sumedenie de ierburi, vesnic verzi. Adeseori, pe aceste balti vezi plutind chiar ostroave intregi, ca un fel de poduri umblatoare. Lacurile deltei sunt acoperite de plauri, adica de un pod cladit cu incetul din radacinile stufisului, peste care cresc alte stufuri si alte ierburi. Cand vantul bate tare, aplecand stuful, ostroavele acestea verzi incep a rataci pe fata lacurilor; iar strainul  se crede intr-o lume de basme.”

Localitatea Valcov din Delta Dunarii

Localitatea Valcov din Delta Dunarii

Textul si imaginile sunt preluate din manualul de geografie pentru clasa a III-a primara din anul scolar 1942-1943, aflat in colectia mea,  pe care a studiat matusa mea, care mi-a si daruit cartea.

Pentru marire CLICK pe imagini.

Un răspuns la „DELTA DUNARII(26)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.