BRAILA VECHE(129)


BRAILA  DE ALTADATA SI CEA DE AZI

Este Braila de azi ca cea de altadata? Cine si ce mai fura azi la Braila.

Asa arata cavoul familiei Fanciotti din Braila in anul 1906, anul in care a fost contruit.

Asa arata cavoul familiei Fanciotti din cimitirul catolic Braila in anul 1906, anul in care a fost contruit, o adevarata bijuterie arhitectonica

Acum un an, poate un an si ceva, un prieten imi atragea atentia : ” ai grija cum postezi fotografiile, ti-i se vor fura”. Ei si, am  zis eu, cine sa le fure si ce sa faca cu ele. Am cateva mii de fotografii in colectie. Va lua cineva una – doua fotografii sa-si mai faca putina reclama sau sa-si mai revigoreze blogul…nu-i nici o problema, nu fac o tragedie din asta.

M- am gandit de mai multe ori la problema, dar nu am facut nimic in acest sens. Iata ca aseara s-a intamplat totusi inevitabilul. Un site care isi propune sa informeze opinia publica din Braila, un ziar online, cum isi spune, a poftit la bunul si munca altuia.Si a muscat bine, cu pofta. Numele lui e infobraila.ro.

Ce a facut? A vazut ca am multe fotografii inedite din Braila de altadata, dar si din alte localitati postate pe blog, fotografii care nu mai apar in alte publicatii, si ce a zis: hai sa dam un copy, sa stergem sigla siteului in care a aparut imaginea  si sa folosim si noi niste fotografii ca doar are balta peste . Si nu s-au multumit  numai cu pozele mele. Au preluat textul si datele biografice. Cat?  Mult, putin… circa 80-90%. Restul de 10-20% sunt date false sau inexacte. Nu le voi mentiona pe toate, doar cateva. Autorul articolului, care semneaza sec ” admin”( desigur e de inteles) si-a ales un titlu pompos, cu litere de o schioapa, citez:

„EXCLUSIV: Povestea Familiei Fanciotti – Din Italia In Portul De La Dunare”

Tot articolul il puteti citi AICI

Sa incepem cu inexactitatile:

1.In articol se spune ca Ernesto Fanciotti a avut un fiu, Romolo. Gresit, Eduardo Fanciotti a avut trei fii, Eugenio, Romolo și Ernesto.

2.Nu Enrico a fost deportat in Rusia ci prietena lui Germaine.

3.Copilul din a doua fotografie este ENRICO FANCIOTTI si nu Romolo Fanciotti cum se precizeaza in articol.

Fotografiile preluate fara aprobarea mea ( ca sa ma exprim doar asa), le puteti vedea mai jos:

Patru generatii

MEDICI SI OFITERI IN 1939

Medici si ofiteri pe treptele spitalului

Fotografie din colectia mea postata pe 23 martie 2013.

PATRU GENERATII

Familia Fanciotti in anul 1925

Pentru marire CLICK pe imagine.

 Fotografie interbelica din colectia mea de fotografii vechi postata pe 7 martie 2013( in dreapta).

Acum cred ca va puneti intrebarea fireasca, de ce redactia infobraila.ro nu a folosit procedura legala de obtinere a unui acord de utilizare a datelor, de ce nu a  citat sursa imaginilor  si a informatiilor, de ce nu a atasat un link asa cum cer uzantele dar si deontologia profesionala. Evident se pot pune mai multe intrebari.De pilda, e un caz izolat sau  e doar varful aisbergului? Au luat doar de la mine sau si de la altii? In cat timp se va repara greseala sau mai bine zis greselile? Ce parere au cititorii despre calitatea si acuratetea informatiilor pe care le citesc  pe siteul incriminat care e  totusi plin de reclame bine platite…

 Intre noi fie vorba nu am nimic cu redactorul articolului, trebuie sa manance si el o paine, poate ii plang acasa copii de foame sau pur si simplu a fost un pic smecher.Dar sefii, sefii unde sunt? Chiar dau cu batu-n balta  toata ziua si vor sa prinda sturioni?

* Observatie : redactia  infobraila.ro poate prelua acest post in intregime.

Urmeaza si update…

13 răspunsuri la „BRAILA VECHE(129)

  1. Într-o presă sănătoasă, ai avea drept la replică. Cum nu cred să fie cazul, toată presa noastră fiind o adunătură de escroci şi şantajişti ordinari care, iată, nici măcar bunul simţ al propriului demers jurnalistic nu îl mai au, sfatul meu sincer este să consulţi un avocat şi să te îndrepţi împotriva lor în justiţie.

    Apreciază

  2. Astazi am postat si eu ceva despre Braila. In general evit sa folosesc materiale cu drept de autor sau mentionez sursa(pentru ca asa e corect). Dar sunt sigura ca se poate gresi din inertie. Toti suntem tentati sa folosim tot ce este expus, la vedere(si internetul e unealta favorita).

    Apreciază

  3. E doar una dintre mostrele despre cum se „munceste” in presa romaneasca. Jurnalistul e persoana raspunzatoare de materialele care apar sub semnatura sa. Asa spune Codul Penal si legea drepturilor de autor. Nu sunt responsabili sefii lui desi ar trebui, de vreme ce au publicat „opera” aceastuia. E simplu sa il dai in judecata dar nu vei obtine nimic la capatul unui proces de durata, decat o multime de nervi. Vei constata ca jurnalistul e sarac, insolvent si nu va putea plati daunele. Am avut si eu un astfel de proces acum 10 ani, in care tipul a fost obligat sa-mi plateasca o suma importanta insa nu am reusi sa scot nici un leu de la el pana azi.

    Apreciază

      • pana cand presa va fi in cardasie cu politicul. In occident exista o Lege a presei, cu delimitari clari. Exista o politie a informaticii care imediat iti verifica computerul si te trezesti cu politistii la usa daca downloadezi muzica sau altceva de pe internet, daca folosesti programe fara licenta. Drepturile de autor sunt respectate si esti imediat penalizat drastic daca nu intelegi ca proprietatea intelectuala este proprietate si nimeni nu poate dispune de ea dupa bunul sau plac, indiferent ca decizi sa o faci publica ori nu.

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.