AMPRENTE SI AMINTIRI(31)


TANAR SUBLOCOTENENT IN 1916

Portretul unui sublocotenent in anul 1916

Portretul unui sublocotenent in anul 1916

Fotografie de epoca, de tip carte postala aflata in albumul de familie al domnului ing. VT, reprezentand un tanar ofiter al armatei romane, sublocotenent, stand destul de incomod pe un scaun de lemn curbat si tinand in mana o pereche de manusi din piele.La centura poarta sabia dar si baioneta.Figura trista, micul pahar de coniac si scrisoarea  de pe masuta, ma  duc cu gandul la faptul ca stia deja unde va ajunge. Unde altundeva decat pe front.Daca a ajuns pe frontul de la Marasti sau Oituz, atunci putem spune ca aceasta este ultima lui fotografie, iar osemintele lui se afla la Mausoleul de la Marasesti.

Pe verso fotografia  poarta mentiunea olografa, scrisa cu cerneala neagra ” In amintirea Dadilovului, 6/IV/916, ………( semnatura indescifrabila, probabil Fecarescu ?), d-lui Alecu Petrescu, loco)”.

  Fotografia de epoca din imagine , a fost realizata, cel mai probabil, in unul din numeroasele studiouri fotografice din Bucurestiul de altadata.

Amintire din anul 1916

Amintire din anul 1916

In ceea ce priveste termenul de „Dadilovului” cred ca este vorba de perioada, stagiul  pe care tanarul nostru sublocotenent l-a petrecut la una din unitatile militare din padurea Dadilov, judetul Giurgiu.

De AICI am aflat ca  generalul Averescu, in memoriile sale, precizeaza ca, in 1916, la Dadilov, era un aeroport militar unde  era concentrata aviatia romaneasca de recunoastere dar si de bombardament.Aceasta avea ordinul sa apere Bucurestiul dar si linia Dunarii. Aeroportul militar, aflat la cativa kilometri de localitatea Dadilov, purta denumirea de ” Mihai Bravu”, iar in jurul lui se afla un puternic centru de comunicatii, transmisiuni al armatei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s