CEA MAI VECHE FOTOGRAFIE DIN COLECTIA MEA
BARBAT CU JOBEN SI MUSTATA, dagherotipie, circa 1850
Dagherotipie (daghereotipie, daghereotip) din colectia mea de fotografii vechi, reprezentand un barbat intre doua varste, cam obosit si incercanat, sprijinindu-se de un scaun si de o umbrela.Barbatul nu este foarte elegant dar are totusi redingota, papion, camasa alba si joben – o palarie tare care era la moda in acea perioada.Eu estimez ca fotografia a fost realizata in jurul anului 1850.Nu pot preciza cine e persoana care a avut rabdarea sa stea sapte-opt ore in picioare ca sa poata fi pozata.E stiut faptul ca primele fotografii( dagherotipiile) aveau timp de expunere foarte mare, se faceau intr-un singur exemplar, de regula de dimensiuni mici.
Dagherotipia din colectia mea este pastrata foarte bine, in sensul ca pastreaza toate detaliile si dupa parerea mea a fost realizata de un fotograf bun care stapanea bine tehnica fotografica a dagherotipiei.Din pacate nu pot preciza, inca, daca a fost realizata in Romania sau in alt oras european.Primele dagherotipii au fost realizate, dupa cate stiu eu, la Paris pe la 1839.Este prima fotografie de acest tip pe care am vazut-o asa ca nu pot sa fac o comparatie.Probabil ca aceste dagherotipii au mici detalii care difera de la artist la artist si imi inchipui ca astfel pot fi deosebite.Primii fotografi, care erau de regula si pictori, mai retusau dagherotipiile, calotipiile ( talbotipii) si apoi fotografiile si chiar le pictau in culori.Piesa din colectia mea este alb-negru si nu cred ca este retusata.Imaginea barbatului cu joben este imprimata pe un suport metalic, nu foarte gros si are dimensiunea de 9/6 cm.Este posibil ca domnul din imagine sa fi fost vreun marinar sau negustor care avea in buzunar cativa bani de aur, caci cam atat costa o asemenea amintire.Initial pretul unei dagherotipii era de 2 -3 galbeni, scazand apoi la 1-2 galbeni.Cred ca in acele timpuri marea majoritate a populatiei de la noi dar si din Europa nu castiga un ban de aur pe an…
Asa ca nu oricine isi permitea sa-si faca o fotografie.E drept ca o fotografie costa mult mai putin decat un tablou pictat.Acesta cred ca a fost motivul principal pentru care arta fotografica a evoluat atat de mult.Pe la 1850 cred ca putem numara pe degete cate persoane din Romania isi permiteau sa se fotografieze.Astazi si copii prescolari pot sa faca o fotografie…
Se pare ca nu a fost realizata intr- un atelier propriu zis.Spun acest lucru gandindu-ma la aspectul saracacios al ambientului, scaunul ieftin, lipsa unor detalii si ornamente care sa dea putina viata fotografiei.Barbatul a fost pozat pur si simplu in fata unui perete.Aceste amanunte ma determina sa apreciez ca ar putea fi vorba de una din primele realizari ale unui fotograf, chiar in primul deceniu al fotografiei.
Informatii si amanunte din istoria fotografiei :
http://www.mnit.ro/fotografii-de-epoca/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fotografie
http://www.muzeuldefotografie.ro/2007/12/primul-om-fotografiat-din-istorie/
Foarte interesanta postarea,iar poza ma fascineaza, in general imi place sa-mi imaginez oamenii de demult privindu-i in poze vechi, peste care a trecut atata timp. Cum erau ei, cum gandeau, ce ii bucura si ce ii framanta …. daca as putea calatori in timp clar m-as duce in trecut, in niciun caz in viitor.
ApreciazăApreciază
Frumos comentariu, multumesc!
ApreciazăApreciază
Hi hi, my great grandfather ! 🙂
ApreciazăApreciază
🙂
ApreciazăApreciază
E fabuloasă imaginea iar explicațiile și detaliile oferite de tine sunt extraordinare!!
ApreciazăApreciază
Imi pare rau ca nu am mai multe informatii certe.In general nu imi place sa dau informatii contradictorii sau discutabile.Istoria fotografiei e plina de date controversate…
ApreciazăApreciază
E adevărat, dar informațiile tale, chiar și incerte, sunt prețioase pentru cei ce vor să aprofundeze!
ApreciazăApreciază
Da, informatiile furnizate de mine pot fi punctul de plecare pentru ,,sapaturi” mai adanci.
ApreciazăApreciază
Ai văzut?:))) Chair așa e!
ApreciazăApreciază
Am vazut multumesc!
ApreciazăApreciază
Foarte interesante amanuntele pe care ni le-ati furnizat. Nu am stiut despre aceasta tehnica. Intotdeauna am crezut ca primele negative se faceau pe placi din sticla acoperite cu emulsie fotosensibila dupa care urma procesul de developare si cel de copiere pe hartie fotografica.
ApreciazăApreciază
Primele imagini fotografice au fost dagherotipiile( imagine pozitiva pe placute de metal), apoi calotipiile ( imagine negativa pe placute de metal care apoi era copiata pe hartie) si ulterior pe placute de sticla.
ApreciazăApreciază
Este foarte interesanta istoria primelor fotografii si sper sa imi fac timp sa citesc despre asta. Nu pot decat sa iti multumesc pentru ca ai deschis acest subiect.
ApreciazăApreciază
Da, este.Din pacate au ramas putine fotografii din acea perioada; imaginea se degrada foarte usor.S-au pastrat mai bine doar cele pastrate in conditii bune, chiar in casete inchise ermetic si umplute cu diverse gaze.
ApreciazăApreciază
Noo, ca aia-i Caragiale! Serios vorbesc! :))
Imi poti lasiasi mie fisierul tau OPML, te rog? 🙂 Vreau sa imi extind sfera blogurilor si ar dura la nesfarsit sa le iau la rand. Asa ma uit peste preferintele tale 😀
Reader – Blogs | Follow – Edit – Exporta (sub casuta de url)
Lista blogurilor pe care le urmaresti.
mihaisoare32@yahoo.com este adresa mea. As fi recunoscator daca mi-ai putea lasa un e-mail 🙂
Multumesc, Mihai
ApreciazăApreciază
Poate tatal sau bunicul lui I.L.Caragiale(1852-1912).Ce vrei sa extinzi?
ApreciazăApreciază
Am observat anul, doar ca asemanarea este izbitoare 🙂
Am mentionat esentialul in comentariu.
Vreau sa imi maresc numarul de bloguri pe care le urmaresc, vreau sa citesc mai multe bloguri si decat sa stau sa le iau la rand sa vad ce imi place si ce nu, pot lua lista de preferinte ale cuiva pe care il am la ‘preferinte’. (Si da, felicitari pentru blog, sunt foarte foarte tari imaginile :D)
Astfel, sunt mai multe sanse sa gasesc ceva mai bun si mai repede.
La reader – e in dreapta acel Blogs | Follow si dai pe Edit de langa el – Sub casuta de URL care iti apare deasupra listei, e un buton ‘export’. Acel fisier ma intereseaza. E lista de bloguri pe care le urmaresti. Si vreau sa dau import la acel fisier pentru a-mi mari lista si a alege apoi dintre ele. 🙂
E un mod mai practic si mai la indemana de a gasi bloguri interesante pentru tine.
ApreciazăApreciază
Nu am cunostinte prea aprofundate in WP.Voi incerca totusi.:)
ApreciazăApreciază
Multumesc frumos, apreciez. 🙂 Si.. daca te pot ajuta cu ceva pe viitor, sunt la un e-mail distanta. 🙂
ApreciazăApreciază
🙂
ApreciazăApreciază
istorica fotografie. Chiar nu stiam de aceasta tehnica de fotografiere!
ApreciazăApreciază
Da, asa este.Pacat nu stiu prea multe despre ea…
ApreciazăApreciază
Bună ziua, Am ajuns pe blogul dumneavoastră întâmplător, dar m-am gândit că v-aș putea da unele detalii. Dețin și eu un dagherotip în colecția personală, însă ce ați postat dumneavoastră este un ferotip, o variantă mai târzie de fotografie. Suportul este fier. Imaginea probabil este lăcuită. Faptul că nu are casetă m-a dus cu gândul la ferotip. Dagherotipurile erau pe plăci de cupru argintate și imaginea este foarte ușor supusă oxidării de aceea se păstrau într-o casetă. Foarte important dagherotipul are proprietățile unei oglinzi, ceea ce nu pare în cazul de față. Decorul este sărăcăcios, pentru că de obicei, aceste fotografii se executau la bâlciuri. Vestimentația ar sugera perioada anilor 1880-1890. Veți găsi și dagherotipul de care am vorbit pe contul meu de flickr: https://www.flickr.com/photos/89298297@N05/
O zi bună vă doresc,
Mihai
ApreciazăApreciază
Da, multumesc pentru comentariu. Cred ca ai dreptate
ApreciazăApreciază