AMPRENTE SI AMINTIRI (11)


PAUNUL (PAVO CRISTATUS)

PAUN IN PERIOADA INTERBELICA

PAUN IN PERIOADA INTERBELICA

           Fotografie interbelica din colectia mea de fotografii vechi, reprezentand un paun( Pavo cristatus), denumit si paunul asiatic sau paunul albastru, cocotat pe un stalp in unul din noile cartiere de locuinte ridicate in perioada interbelica pe malul Dunarii, la Braila.

     Paunul este o pasare decorativa originara din Asia care traieste ca pasare domesticita in toata lumea in special in parcuri si gradini. In stare salbatica mai poate fi gasit si astazi in padurile ecuatoriale din India, Pakistan si Sri Lanka. Carnea este comestibila si era considerata o mare delicatesa in Egiptul Antic sau Roma Antica. Scriind acest articol mi-am adus aminte ca am citit mai de mult( acum nu imi aduc aminte unde, dar voi cauta si voi reveni cu amanunte) despre extravagantele culinare ale imparatului Nero care solicita des sa ii fie servita la masa o mancare din limbi de paun.

Din pacate nu pot sa va prezint reteta  acestui fel de mancare. Si chiar daca as putea sa o prezint cu siguranta nimeni nu poate procura  sa zicem cateva zeci de limbi de paun ca sa ajunga sa prepare aceasta reteta.In lumea de altadata insa se puteau gasi si daca imparatul avea pofta sa manance limbi de paun, atunci manca.Prin urmare daca doriti sa marcati un eveniment deosebit si sa impresionati chiar si pe cel mai exigent si fin gurmand, atunci cu siguranta, nu trebuie sa omiteti din meniul mesei festive, reteta de mancare din limbi de paun a la Apicius, considerat a fi intemeietorul artei gastronomice prin lucrarea sa ,, De re coqvinaria”( Arta culinara sau Bucataria in Roma Antica) unde pot fi gasite retete de mancaruri din limbi de paun, privighetori sau flamingo….

*Informatii despre pauni puteti gasi AICI:

Pentru marirea imaginii dati un CLICK pe fotografie.

Anunțuri

2 răspunsuri la „AMPRENTE SI AMINTIRI (11)

  1. Pingback: PASARI | DRAGANESTI-VLASCA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s