ENRICO ANDREA FANCIOTTI


ENRICO ANDREA FANCIOTTI (1924-1993): Compozitor, arhitect, pianist, sef de orchestra, textier, dirijor.

S-a nascut la Braila pe 11 februarie 1924 intr-o familie de italieni.Tatal, ROMOLO FANCIOTTI, medic primar chirurg urolog la spitalul din Braila.Mama, ZOE EMA FANCIOTTI, fiica pianistului concertist ANDREA BALLATI si a profesoarei de canto EMMA BALLATI, ambii cu studii muzicale in Italia.

ZOE EMA FANCIOTTI

Mama,  ZOE EMA FANCIOTTI.

Dr. Romolo Fanciotti

Dr. Romolo Fanciotti

 

Inca de mic, talentatul Ricu( cum era numit de prieteni si familie) a manifestat aptitudini  muzicale  innascute,  astfel ca de la 4 ani a primit de la mama lui primele notiuni muzicale, apoi, a  inceput sa aprofundeze  cu bunicii Balatti.    Dupa ce a primit o solida educatie muzicala in familie a urmat cursurile Conservatorului particular GEORGE CAVADIA din cadrul Societatii Filarmonice LYRA. A studiat cu renumitele profesoare GIUSEPPINA PAPANTI si THALIA DIMOPOL. Cele 4 clase primare le-a urmat la Scoala romano-catolica de baieti. A fost un elev silitor astfel ca a incheiat clasa a 4-a primar cu media 9,75.In 1934 s-a inscris la Liceul de baieti NICOLAE BALCESCU din Braila.

Scoala romano-catolica de baieti Braila.

Scoala romano-catolica de baieti Braila.

Scoala romano-catolica de baieti, clasa 1-a, 1930.  Enrico Fanciotti al doilea (in mijloc) din primul rand stanga.

ENRICO FANCIOTTI in 1934

ENRICO FANCIOTTI in 1934

In costum de elev al Liceului NICOLAE BALCESCU, in anul 1934.

Mama, o femeie extrem de pioasa si sensibila  i-a insuflat de mic dragostea pentru arta, rafinamentul, bunul gust si in egala masura evlavia pentru sfanta Fecioara Maria.Ca ministrant la Biserica romano-catolica din Braila a participat la viata religioasa a comunitatii dar a luat si lectii de orga, instrument pe care la purtat in suflet toata viata.

In cadrul liceului  practic nu a existat manifestare culturala la care sa nu participe cu mult aplaudate recitaluri de pian .In egala masura s-a implicat in organizarea evenimentelor culturale,venind mereu cu idei si sugestii.S-a remarcat in special la muzica, desen si matematica.In ultimii ani de liceu a infiintat o formatie de muzica usoara cu mare impact in tineretul vremii.Tot din aceasta perioada dateaza si primele compozitii muzicale.Dupa terminarea liceului s-a inscris la Facultatea de Arhitectura ION MINCU din Bucuresti.Cum era de asteptat s-a impus imediat in cadrul manifestarilor culturale studentesti impreuna cu LIVIU CIULEI si GEORGE MARINESCU.

P.S. Multumesc doamnei VIOLETA IRINA FANCIOTTI (sotia compozitorului) pentru marturia data, dar si pentru documentele oferite.

REF:

*NICU TEODORESCU, BEBE CEL MARE, Editura Opinia, Braila, 1993.

*VIOREL COSMA, MUZICIENI DIN ROMANIA, Editura Muzicala, Bucuresti, 2000.

*EDMOND DEDA, PARADA MUZICII USOARE ROMANESTI, Ed.Muzicala, Bucuresti, 1968.

*Enrico Fanciotti

* Fotografiile prezentate fac parte din colectia mea de fotografii vechi.

10 răspunsuri la „ENRICO ANDREA FANCIOTTI

  1. Pingback: PORTRETE(144) | imaginecontinua

  2. Am făcut parte din formația muzicală condusă de regretatul Enrico Fanciotti timp de mai mulți ani activând la Casa Ziariștilor,a Arhitecților sau în timpul verii pe litoral.Am numai amintiri plăcute despre maestrul Fanciotti cu care din păcate nu am mai colaborat după 1964.Un om de mare talent muzical,cu o educație aleasă ,modest șialtruist: instumentul la care am cântat mi-a fost dăruit de către membrii orchestrei cu substanțiala contribuție a dânsului( eram student la medicină)!!Prima imprimare a melodiei Nu ești de vină tu afost în anul 1962 în studioulT4(???)al aRadiodifuziuniiAm cântat și eu….Dumnezeu să-l ierte! Mircea Babescu

    Apreciază

    • Va multumesc mult pentru comentariu si imi cer scuze pentru intarziere.Pot sa va anunt pe aceasta cale ca pe 15 august 2017 si d-na Fanciotti ne-a parasit si a ales sa stea langa Rico , pe care l-a iubit si apreciat atat de mult, sentimente pe care le nutresc si eu si ma bucur sa constat ca nu sunt singurul. Am mai multe fotografii cu formatia Enrico Fabciotti pe care le voi publica cat mai curand posibil. Bunul Dumnezeu sa-i odihneasca pe amandoi!

      Apreciază

  3. Pingback: Mică schiță în creion | imagine continua

  4. Pingback: Bebeluș de altădată | imagine continua

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.